Chuť slezské kuchyně: Sbírka tradičních i současných receptů z regionu Těšínského Slezska

Autor: Lýdie RUSNOKOVÁ

Knihu doporučuje: Městská knihovna Český Těšín


Javascript is required to view this map.

O knize

Kniha regionálních receptů z Těšínského Slezska v nové současné podobě, doplněna kresbami českotěšínského výtvarníka, grafika Józefa Dronga. V knize autorka zahrnula vzpomínky na krásné dětství, na chuť jídel, která vařila její maminka a pak zejména tetičky v Jablunkově a ve Wisle, kde spolu se sestrou a rodiči trávili většinu svátečních a prázdninových dní. Autorka se považuje za sběratelku a upravovatelku převzatého kulinářského bohatství zdejšího kraje a také za celkem dobrou kuchařku. Jejím skromným přáním je, aby zajímavé recepty našich předků neupadly mezi pizzami, hamburgery a špagetami v zapomnění.

Ukázka z knihy

Polévky

Na Těšínsku beze zbytku platí, že polévka je grunt, a to dokonce do té míry, že není jen neodmyslitelnou součástí každého oběda, ale někdy je jediným chodem. Regionální polévky charakterizuje hutná konzistence, jsou syté a výživné, často sladkokyselé, zahušťované smetanou a doplňované žloutky nebo vejci. Projevuje se tady silný vliv polské a kupodivu také ruské kuchyně. K nejoblíbenějším polévkám patří „bulčonky“ - vydatné zeleninové polévky zahuštěné jíškou, podávané s chlebem nebo pečivem.

(s. 5)

RUSNOKOVÁ, Lýdie. Chuť slezské kuchyně : sbírka tradičních i současných receptů z regionu Těšínského Slezska. 1. vyd. Český Těšín : Městský úřad Český Těšín, 2006. 60 s.