O tom, za jakých okolností a proč došlo právě v tomto koutě Českomoravské vrchoviny k založení řepného cukrovaru, ač je oblast spíše vhodná pro pěstování brambor a proč následně vznikla rafinerie na zpracování cukru, v níž byl vyroben první kostkový cukr na světě, přináší informace podložené studiem archivních pramenů, tato knížka.
Přes počáteční neúspěch s výrobou řepného cukru v Dalbergově cukrovaru v Kostelním Vydří neztratil František Grebner, plnomocník majitele dačického panství, chuť k dalšímu podnikání v cukrovarnictví. Svou činnost přenesl v r. 1833 přímo do Dačic, kde téhož roku zřídil rafinerii cukru. K tomuto činu byl povzbuzen také císařským dekretem z r. 1831, kterým byla zrušena na deset let daň ze zisku z cukrovarnické výroby, využívající domácích plodin. Účelem tohoto opatření bylo povzbuzení domácího cukrovarnického průmyslu.
SMUTNÝ, Bohumír. Po stopách kostky cukru v Dačicích : o jednom světovém prvenství. Dačice : Městský úřad v Dačicích; Městské muzeum Dačice, 1995. 68 s.