Kniha je určena všem, kteří mají zájem a chuť zušlechtit přebytečnou produkci ovoce, fermentací (kvašením) na slivovici nebo jiný ušlechtilý ovocný destilát.
Pěstitelské pálení slivovice a všech ostatních ovocných destilátů má svůj tradiční půvab především na vesnicích, kde tato výrobní činnost je opředena řadou převážně dobrých, ale i horších historek. Je skutečností, že lidí se na pálení slivovice doslova těší a dlouho připravují. V den pálení si mnozí vybírají ze zaměstnání dovolenou a „posvátný den pálení“ prožívají kolem této významné události. Do pěstitelské pálenice přicházejí zpravidla raději dříve než přichází „ na řadu pálení“ jejich kvas. V čekárně pálenice se rozbalují pozůstatky ze zabíjačky jako uzené, klobásy, ovar, jitrničky a škvarky. Lidé, převážně muži, si posedí, pojídají a povídají o tom, kdo a jak již vypálil a jak to chutná a podobně. Při těchto debatách již tajně chutnají (degustují) jak to teče sousedovi.
JÍLEK, Jan; ZENTRICH, Josef A. Příprava ovocných kvasů na výrobu slivovice (a ostatních pálenek) : výroba slivovice a její léčivé účinky. Olomouc : Dobra & Fontána, 1999. 208 s. ISBN80-86179-28-1.