V Týdnu knihoven 2008, nesoucím podtitul Knihovny – rodinné stříbro, vyzvala Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem všechny své čtenáře a uživatele k aktivní účasti na sestavení knihy s recepty královédvorských čtenářů. Knihu pokřtila svou přítomností 3. září 2009 vyhlášená kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. Průvodcem celé knihy je kuchtík Slavoj, který kromě receptů nabízí svým čtenářům pohádkový příběh o tom, jak lze úspěšně dobýt srdce sličné dívky, v jeho případě kuchařky Slávečky.
Na sebe Vám prozradím, že se po této polévce natáhnu na gauč, dám si dvacet a po probuzení dopiji tu láhev bílého vína. Naštěstí mi většinou ztvrdne chleba a jak už víte, do chlebovky se žádný alkohol nedává. Ono by se taky mohlo snadno stát, že kromě tvrdého pečiva budu mít tvrdá i játra a to bych tedy opravdu nerad. Vrátím se ještě na chvíli k našim prapředkům a prozradím Vám návod na pivní polévku. Jako bych Vás teď slyšel. Ale nebojte, není to alkoholická kuchařka. Pivní polévka opravdu stojí za zmínku, protože je zvláštní chuti. Tento recept je opět od paní Nadi Machkové.
Polévka z piva:
½ litru piva
3 vejce
cukr
mouka
žemle
smetana
V receptu píší, že se do půl litru piva dá kus cukru a uvede do varu. To je trochu zvláštní udání množství. Dám tedy cukru vždy tak přiměřeně. Přidat můžu vždycky. Když se pivo vaří, rozmíchám do něho 3 žloutky, lžíci mouky, trochu smetany a trochu soli. Vše nechám chvíli povařit. Hlavně nezapomeňte, že tuto polévku musíte stále míchat. Doufám, že Vás tento poznatek od vyzkoušení pivní polévky neodradí. Co se mi na ní líbí je, že tato polévka se pije. Nejí se lžící, ale opravdu se pije buď čistá, nebo si do ní můžete přidat rozkrájenou žemli.
Slavojská kuchařka s pohádkovou příchutí : minikuchařka královédvorských čtenářů. 2. vyd. Dvůr Králové nad Labem : Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem, 2009. 112 s. ISBN 978-80-254-5749-8