Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí

Autor: Josef NEJDL

Knihu doporučuje: Městská knihovna Boženy Němcové Domažlice


Javascript is required to view this map.

O knize

V dvojjazyčné česko německé knize představené recepty jsou oficiálně zdokumentovanou přehlídkou jídel „lidové“ kuchyně regionu, kde se střetávají tři zcela odlišné kultury Chodska, Bavorska a Horní Falce, jejichž jídelníček utvářely po staletí hospodářské možnosti, ale především vynalézavost zdejších hospodyněk. Řada receptů postrádá gramáž. Tím je v plném rozsahu zachována autenticita, neboť hospodyňky gramáž téměř nepoužívaly. Na otázku „Kolik?“, „Jak dlouho?“ dostával autor často odpovědi typu: „Mouky tak akorát, a když je těsto řídké, tak drobet víc…“, „Toho octa tolik, aby si se vošklíb…“

Ukázka z knihy

Bramborové lívance (dřevěné lívance, vohejbáky, monzeble)

Brambory se operou, okrájí a nastrouhají, přidá se kyselé mléko nebo podmáslí, sůl, mouka a vypracuje se těsto jako na lívance. Pak se těsto naleje na rozpálený plech a peče se po obou stranách dorůžova.


NEJDL, Josef. Tradiční jídla  česko-bavorského příhraničí. 1. vyd. Domažlice : Nakladatelství českého lesa, 2010. 95 s. ISBN 978-80-87316-09-2.